Vrije tijd

 • Rozebroeken uitgetest

  Ik snap eigenlijk niet goed waarom we er nooit eerder naartoe waren geweest, gezien het er reeds 5 jaar is, maar afgelopen vrijdag hebben ik, een vriendin en de kinderen eindelijk subtropisch zwembad Rozebroeken uitgetest. En ik moet zeggen, dat smaakt absoluut naar meer.

  Van wat ik al had gehoord, is het er altijd verschrikkelijk druk. Ik wou daarom zo vroeg mogelijk op de dag gaan. Maar die vriendin kon er pas tegen de middag zijn. Maar we hadden teveel zin in een uitstapje om het te schrappen en wat doet een mens anders met twee kleuters in de vakantie als het regent, en dus gingen we op stap.

  We hadden in elk geval veel geluk met de bus, die stopt op 10 meter van onze deur, was vrij stipt en bracht ons op amper 10 minuten tot bijna voor de deur van het zwembad. Met de bus gaan, is op dit moment sowieso punten scoren met de kinderen. Eens binnen kwamen we echter terecht in een lange file voor de kassa's. Dat beloofde weinig goeds. Tien minuten later en 26.5 euro amper (en dan zwemt de kleinste nog gratis!) konden we naar de kleedkamers.

  De kleedkamers waren op dat punt (13u) al nat en aan de vuile kant. Het was ook even zoeken naar een locker maar uiteindelijk verliep dat deel ook wel vlot. En dan eindelijk het zwembad verkennen.

  Het baby en peuterbadje is leuk. De oudste vond het wat saai, maar de kleinste vond het geweldig. Heerlijk warm water en veel speeltuigen. In het midden loopt wel een soort muurtje waardoor ik mijn kinderen nooit lang in de gaten kon houden en altijd weer op zoek moest naar die twee gladde alen. Het niveauverschil in het badje deed zowel de dochter als mij al eens struikelen. Maar eigenlijk was dit het mooiste peuterbadje by far dat ik al heb gezien.

  Zoon wou echter in de wildwaterbaan. Er waren twee exemplaren en we kozen uiteraard voor de meest rustige. Die was ideaal om met kleine kindjes te doen. Ik had helaas maar 1 paar 'bandjes' gevonden en die waren voor de kleinste, dus kon Zoon er niet alleen door en hielden de vriendin en ik elk 1 kind goed vast. Ook al zeurden ze allebei om het alleen te mogen doen, de hele tijd. Ik ben de tel een beetje verloren, maar vermoed dat we die wildwaterbaan zeker 30 keer hebben gedaan. 

  Na een tijdje keerde de Dochter terug naar het peuterbad en het vrij kleine golfslagbad, dat door zijn beperkte omvang heel snel overvol zit. Zoon bleef eindeloos in de wildwaterbaan.

  We gingen nog eens snel in het wellnessdeel kijken, maar dat vonden de kindjes 'veel te saai'... Wij vonden het anders wel leuk. Maar ook daar zeer, zeer druk.

  Na 2 uurtjes kreeg de kleinste honger en begonnen we dus maar stilaan aan de terugtocht.

  Ons oordeel: veel te druk, maar dat wisten we op voorhand. De kleedkotjes kunnen een pak properder. Maar voor de rest? Geweldig zwembad, het leukste dat ik al heb gedaan.

   

 • Op de lappen

  Ik ben ondanks te korte maar goede nachten zo moe, geen idee aan wat het nu weer ligt. Maar het mag geen excuus zijn om thuis te zitten want er staan leuke dingen op het programma!

  Vanavond eindelijk nog eens naar de Vooruit voor dit. Wordt hopelijk boeiend.

  Morgenavond eindelijk (het is alweer van mijn verjaardag in december geleden denk ik) nog eens uit met de wederhelft, lekker gaan eten in het Pakhuis. Volgende week is het krokusvakantie en gaan de kindjes twee nachten uit logeren, dus wie weet kunnen zowaar nog een keertje een hapje gaan eten of eens naar de film of iets gaan drinken na het werk... Luxe!

  En voor volgend weekend staat er een date op het programma die we al sinds ik denk november of december proberen te plannen, een dagje Leuven met een vriendin. 

  En dat het mij deugd gaat doen, na twee maanden vooral met zieke en minder zieke kinderen achter de tv te hebben gezeten!

 • Harry Malter Familiepark

  pretpark,harry malter,uitstapEen lege zondag, ik word daar altijd een beetje zenuwachtig van. De kinderen wilden gaan fietsen, maar ik had al maanden zin om het familiepark Harry Malter eens uit te testen. Het werd me zowel online als in real life her en der aangeraden als iets ideaal voor kleine kindjes. "Een beetje onderkomen en klein maar net daardoor charmant", zo ging het. 

  Het park is vanuit Gent maar een kwartiertje rijden dus erg veel voorbereiding was er niet, iets na openingstijd stonden we al voor de deur. Kindjes kleiner dan 1m mogen gratis binnen, al de rest betaalt 12.5 euro.

  Het park bestaat uit een aantal delen. Eerst heb je een kleine ruimte waar de kinderen enkele dieren (geiten, varkens en een ree of twee) kunnen gaan knuffelen. Altijd leuk. Daarnaast passeer je links een kleine dierentuin (aapjes, stokstaartjes, prairiehonden) terwijl er rechts aandoenlijke kabouterhuisjes zijn. De vierjarige keek naar de dieren terwijl de tweejarige enkel interesse had in de fake kabouters. Daarna kom je op een soort rond punt met een draaimolen en het kamelen- en huifkarritje. Wat we op voorhand niet wisten, is dat al de bemande attracties, dus de kamelen, de huifkar maar ook de drie draaimolens pas om 13u openden. En we waren na 40 minuten al doorheen de dierentuin. 

  pretpark, harry malter, uitstap

  Helemaal naar de andere kant dus, naar het speelgedeelte. Zachte grappige muziek en een lange rij speeltuigen die overdekt zijn. Het is niet per leeftijd georganiseerd maar het merendeel is wel voor kleine kinderen toegankelijk. Hier en daar stelde ik me vragen bij de veiligheid (Dochter kwam vast te zitten in een glijbaan en weigerde nadien in eender welke buis nog te kruipen) en alles was behoorlijk bespinnewebt, maar al bij al is dit een fijne speeltuin.

  Omdat de twee uur die we nog hadden vol te maken eer de attracties open gingen wel erg lang duurden, gingen we ter plekke dan maar iets eten. Mijn vegetarische spaghetti was een prefab drapje dat de microgolf inging. Dat duurt best lang en het is ook zeer ver van haute-cuisine, maar het was ook niet slecht van smaak. Ook de frieten met balletjes aan de overkant kregen een 'matig-maar-eetbaar' beoordeling. Zoon hield het bij soep en de dochter wou enkel een cupcake. We zaten naast een aquarium en dat hielp wel gigantisch om de kinderen aan tafel te houden tot alle borden leeg waren...

  Om 13u05 waren we bij de kamelen. Na een goed kwartier aanschuiven was het aan ons. Het tochtje duurt 2 minuten, maar Zoon vond het "het meest leuke en het meest gevaarlijke dat hij ooit had gedaan". Qua dierenwelzijn zag ik hier en daar dingen die niet optimaal waren en is het lot van de kamelen in vraag te stellen, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik enorm genoot van dat kleine tochtje op hun rug...

  pretpark, harry malter, uitstap

  Van de kamelen naar het rondje met de huifkar (neem rondje zeer letterlijk en zeer klein, zoals een rondje rond de draaimolen) en dan binnen in de serre waar de aapjes los lopen en op je schouder komen zitten als je eten koopt. Want let wel, voor alles moet je hier bijbetalen, voor een extra draaimomentje, voor een soort bootje dat beweegt als je er een euro in steekt, voor voer voor de dieren,...

  De kinderen vonden het tochtje met bootjes (nooit eerder gezien, er zit niemand van het park bij, de bootjes varen helemaal autonoom en de mensen moeten hun kinderen er maar zelf inzetten en uitplukken) (de bootjes zien er ook zeer zelf gemaakt uit) ook een absolute topper en deden daar zeker 4 rondjes in...

  Om 14u was er nog een circusshow, maar onze kleinste zou niet meer zo lang hebben kunnen stilzitten, dus genoten we van de rust van de speeltuin (met draaimolen die zo hard kraakt dat je denkt dat hij elk moment uit elkaar kan vallen) en trokken tegen 15u naar huis.

  Ons verdict? Woon je in de regio van Heusden, Gent, dan is park Harry Malter een must als je kindjes hebt tussen de 2 en de 8 jaar. Ze amuseren zich er echt rot. De dieren, de speeltuin, ik vermoed de show zorgen voor een afwisseling van leuke activiteiten. Onze oudste van bijna 5 was echt in de wolken. Als ouder zie je de kleine kantjes, maar ik vond het vooral erg charmant en een beetje "vintage" en een tegengewicht voor de commercie en het ultra-geregelde en cleane van Plopsaland. Ook het feit dat het veel rustiger is dan de grotere parken deed wel deugd. Maar weet dat het een park is met "een hoek af", waar een klein beetje fout het geheel net goed maakt.

 • Dat ze dat goed gedaan hebben

  Ik ben absoluut geen voetbalfan maar verdorie, gisteren bij de tweede helft toch beginnen kijken en ik moet zelfs toegeven dat het spannend was. Alleen zonde dat de meeste goals dan vielen, Zoon mocht enkel de eerste helft kijken...

  Ik had toch ook wel een beetje medeleven met die Hongaren, trouwens, er liep er daar een bij die er absoluut mocht zijn. Hoe heet die kerel nu, Kádár is het denk ik...

  Enfin, voor een keer vond ik het niet aartsvervelend dus, fijn van onze duivels.

 • Inschrijven voor zwemlessen - the thriller -

  Mij gaan ze niet liggen hebben, dacht ik en dus maakte ik dagenlang op voorhand al een account voor mezelf én voor de wederhelft aan op de site van de stad Gent. Ik voegde er mooi allebei de kinderen digitaal aan toe. En om 8u55 zaten we allebei klaar. Om 9u zouden de inschrijvingen voor sportcursussen openen en we gingen elk 1 kind inschrijven, zo kon er niks misgaan.

  Toch?

  Wat ik niet wist en nergens uitgelegd heb gevonden, is dat je ook een Sportaccount nodig hebt. Nog voor ik erin geslaagd was die aan te maken, want de site lag om de haverklap plat, was de zwemles die ik voor de Dochter op het oog had, volzet.

  Toen bleek dat ik niet kon inschrijven omdat er aan mijn Sportaccount geen kinderen gekoppeld waren. Heel hard gevloekt en tussen het crashen door de kinderen bevestigd; ze bleken wel aanwezig in de account maar je moest nog eens klikken om dat te bevestigen.

  Na héél veel klikken, refreshen en - ik geef het toe- vloeken (de kinderen die op zwemles moeten begonnen al een beetje bang naar hun vloekende mama en zuchtende papa te kijken) lukte het dan toch om de Dochter in te schrijven voor de enige nog resterende cursus voor haar leeftijd in dat zwembad (het makkelijkst bereikbare) en Zoon in een erop aansluitende les. Een stuk vroeger opstaan dan mij lief is, maar het feit dat het zwembad op een kwartiertje met de bus ligt en ze dus op aaneensluitende uren kunnen gaan waardoor we geen hele dag kwijt zijn, vind ik toch wel fijn...

  Toen ik om 9u45 het aanbod nog eens bekeek, was 95% van de lessen op zaterdag voor hun leeftijd ondertussen al volzet, trouwens... Het leven is aan de rappen.

 • Dagje Plopsaland De Panne

  Met onze twee kornuiten op stap gaan is niet altijd, zeg maar nooit, een ontspannende aangelegenheid, hoe graag ik ook op stap ga. Vooral de jongste ontpopt zich als een stevig karakter en dat laat zich al eens voelen. Maar afgelopen vrijdag was echt een dag om in te kaderen, zoals de volksmens soms eens pleegt te zeggen.

  Stralend weer, iedereen op tijd uit de veren (voor de kinderen is dat geen enkele uitdaging, voor ons des te meer), ongeveer zoals planning in de auto (7 minuten te laat), maar een heel klein beetje oorlog IN de auto (wie mag er Olaf vasthouden en oei de zonnebril van de jongste is al gesneuveld). Mijn voorpret minderde even aanzienlijk toen we om kwart voor 10 al in de file stonden op weg naar Plopsaland waar ik in alle naïeviteit had gedacht dat we op dit uur nog vlot het park zouden kunnen binnenrijden. Niet dus. 20 minuten na openingstijd vonden we nog net een van de laatste plekjes op parking 1...

  De kinderen waren in vorm. Dochterlief heeft geen enkele poging ondernomen om weg te lopen en geen enkele scène gemaakt bij het aanschuiven. We moesten helaas wel bijna altijd opsplitsen, maar allebei schoven ze rustig aan en nu Dochter de 85cm eindelijk gepasseerd is zijn er toch een handvol attracties waar ze ook in mag. Wat maakte dat er eindelijk ook eens iets te doen was voor haar op momenten dat Zoon ergens in wou waar ze nog te klein voor is.

  Allebei waagden ze zich aan nieuwe dingen, Zoon eindelijk in de Splash van Piet Piraat waar hij tot hiertoe niet indurfde maar wel altijd naar stond te kijken en ik en Zoon ein-de-lijk eens in mijn geliefde boomstammetjes (water en niet te wild, da's echt mijn ding).

  Voor de middag viel het ook nog enigszins mee met de drukte en konden we al heel veel dingen van ons verlanglijstje afwerken. Na de middag werden de rijen wel héél lang en werden de kindjes ook moe. Tijd dus voor een half uurtje ballenbad in het Mayaland. Waar de kleinste nu ook in de glijbaan mag, zij het onder begeleiding. Dat werd dan de begeleiding van haar broer, wat niet helemaal de bedoeling was vrees ik maar ik zag mezelf echt niet in die kleine maar stijle buizen van het ballenbad kruipen. Ze stootte haar hoofd blijkbaar eens maar ze amuseerde zich rot en broer ook.

  En dan op weg naar huis de zalige rust van twee doodcontente, slapende kindjes.

  We hadden 's avonds geen zin en inspiratie om te koken, Zoon heeft momenteel een project over restaurants op school, dus waagden we ons aan een pizza op het terras bij de Italiaan. Met toch wat lood in de schoenen want zoals gezegd kan de Dochter geen drie minuten stil zitten en probeert ze meestal weg te lopen. Niets van dit alles nu. Ze bleef bij ons en ze heeft, wonder boven wonder, zelfs effectief enkele stukken pizza gegeten. En Zoon, die genoot zienderogen, eindelijk eens echt op restaurant nadat ze er in de klas al drie weken rond aan het werken waren geweest.

  Het was zo'n perfecte dag, ideaal weer, vrolijke kindjes, zelf eindelijk eens wat energie, ik kon er 's avonds gewoon niet van over...

 • Sea Life

  Een Bongo-bon waarvan we in de verste verten niet wisten wat we ermee konden aanvangen en die zijn vervaldatum op een week was genaderd in combinatie met enkele dagen aan zee met minder geweldig strandweer, brachten ons vorige week in Sea Life. Dit is wat wij ervan vonden.

  Vanuit Oostende raak je er makkelijk met de tram. Sea Life ligt echt op een halve minuut van een tramhalte. Wel was het een dik half uur sporen en onze twee koters raakten al na 3 minuten verveeld dus het waren twee laaaaange ritten ;-)

  Het was niet over de koppen te lopen maar toch stonden er rijtjes aan de drie geopende kassa's die maar heel traag vooruit gingen. Er hadden duidelijk nog mensen het idee opgevat vandaag eens een min of meer binnenactiviteit te doen. Het is niet spotgoedkoop, je betaalt nog iets van een 15€ voor een volwassene, al kan je wel enkele euro's sparen door je tickets vooraf online te kopen.

  Sea Life is echt ideaal voor kleuters en lagere school kinderen. Ze kregen allebei een boekje mee waar ze per 'station' stempels konden verzamelen, iets wat vooral de oudste zeer ernstig nam. Nadien kregen ze dan een pin als beloning :-) Ook ideaal is dat het niet heel groot is, op een tweetal uur ben je erdoor, wat ook weer op maar is van die jongste leeftijdsgroep met beperkte attention span...

  De aquaria zijn mooi en verzorgd. Er zit een leuke verzameling vissen in die je echt heel goed kan zien. Er is 1 tunnel waar de vissen boven je hoofd zwemmen en 1 bak waar de kindjes in kunnen voelen. De haai, de rog, de piranha's, de reuzespinkrab en de catfish waren onze favorieten. We waren net te laat voor het voeren van de pinguïns dus tegen dat we daar waren, waren de beestjes naar binnen verdwenen en gaf het geheel een wat zielige indruk (zo erg veel wonen er precies niet daar). We konden wel het voeren van de ottertjes zien wat dan wel weer grappig en leuk was.

  Tip: laat je buggy of kinderkoets thuis. Zeker binnen is het erg benepen als er veel volk is en je zal nergens kunnen passeren met een kinderwagen. Mijn twee hebben alles zelf afgestapt en we hadden de peuterdrager bij voor het geval.

  Grootste tegenvaller: denk niet dat je er als vegetariër aan eten kan raken. We hadden boterhammen bij maar vrij weinig aangezien we wat laat waren vertrokken en ik ervan uitging dat ik in het park wel iets zou vinden. We waren Oostende nog niet uit met de tram of de kinderen hadden al mijn en hun boterhammetjes met kaas al verwerkt en in het park bleek er niets maar dan ook niets te bikken. Tenzij je ijs, frieten zonder iets bij en een muffin meerekent. Pannenkoeken had ik nog wel een aanvaardbaar idee gevonden en die waren ze volop aan het bakken maar weigerden ze te verkopen voor 14u30. Zo lang kon ik het echt niet uithouden, we zijn dus tegen 14u naar huis gegaan van de honger. En ook wel omdat de jongste aan een dutje toe was.

  Nog een tip, wil je de zeeleeuwenshow zien, ga dan minstens een half uur op voorhand al op de tribune plaats houden. Een beetje een mission impossible met onze jongste die geen 2 seconden geduld heeft. Gelukkig bracht de smartphone met Peppa Pig op Youtube afleiding. De show zelf trouwens is vooral veel uitleg en dan enkele leuke momenten met de zeeleeuwen maar verwacht zeker niets spectaculair. Wat ik eigenlijk prima vond vanuit het perspectief van de dieren zelf.

  Conclusie: toffe uitstap met kinderen tussen de 2 en de 10 wanneer het weer aan zee een beetje tegenvalt. Sympathiek en goed onderhouden, niet erg groot en verwacht er geen deftig eten ;-)