bakken

  • 'Gezonde' brownies

    brownie.jpgMaanden geleden al vond ik dit recept voor 'gezonde' brownies. Ik wou er meteen mee aan de slag maar had niet de benodigde ingrediënten in huis. Dingen als kokosolie en agavesiroop en dadels, om maar iets te noemen. Vaak vergat ik het, maar nu en dan sprokkelde ik weer eens een ingrediënt (de biowinkel is uw vriend als het op minder courante dingen aankomt, al heeft zelfs Colruyt tegenwoordig agavesiroop in huis) en afgelopen weekend was er eindelijk dan ook eens wat tijd om ermee aan de slag te gaan.

    Het vergde iets meer werk dan de klassieke brownies. Zo moest ik de dadels nog zelf ontpitten, er was een half uurtje tijd nodig om te weken, de kikkererwten moesten gekookt en gemixt. Gelukkig had ik in de vorm van Zoon een fantastische kleine helper in huis. 

    Maar als je bakt is het criterium toch vooral of het lekker was. En daarover was iedereen in huis het eens; deze brownies zijn echt lekker. De wederhelft vond ze beter geslaagd dan mijn klassiek recept, dan drogen ze vaak erg snel uit. Deze variant was na drie dagen nog steeds heerlijk luchtig.

    Zelf vind ik het leuk dat er kikkererwten in verwerkt zitten, toch iets erg gezond. Kokosolie is ook gezonder dan boter en er zit geen geraffineerde suiker in (vervangen door dadels en agavesiroop). Al las ik elders dat agavesiroop natuurlijk niet zo heel veel beter is dan suiker. Ik haalde al kokosbloesemsuiker in huis, wat wél echt beter zou zijn, maar nog geen recept hiermee gevonden.

    Ondertussen vond ik een ander recept met komkommer in plaats van kikkererwt en effectief zonder andere zoetmaker dan de dadels. Hmm. Misschien wordt dit een volgend experiment. Al ben ik zo tevreden met dit baksel dat ik misschien ook gewoon hierbij blijf.

    Nog mensen met 'gezonde' bakervaringen?

  • Bakken

    Ik ben bepaald geen keukenprinses, maar bakken, man wat doe ik dat graag... Ik ben nu enkele weken bezig en ziehier mijn baksels:

    • Elke week 1 of meer broden. Voorlopig nog steeds met meel van Aveve maar ik kijk er wel naar uit om van scratch te beginnen met meel van een molen. Iemand goeie receptjes daarvoor trouwens? Mijn favoriet tot hiertoe is duidelijk het volkoren speltmeel waar ik dan graag een gebroken lijnzaad aan toevoeg. Superlekker brood. Ook het roggebrood viel in de smaak. Het granen- en pittenbrood ook maar ondertussen heb ik gewoon zelf doosjes met granen en pitten in huis die ik naar eigen smaak aan elk brood toevoeg.
    • Brownies. De eerste keer te lang gebakken maar de tweede keer al een pak beter. Al is er nog ruimte voor verbetering of het ultieme recept. Voorlopig gebruik ik eentje van ons kookboek dat online staat. Ik heb een fijn recept gevonden voor gezonde brownies met dadels en noten maar met kleine kindjes in huis mijd ik de noten liever nog even.
    • Appelhoningcake volgens Jeroen Meus: het resultaat was aan de brokkelige kant en de honing smaakte niet echt door maar ik vond het wel lekker.
    • Banaanchocoladecake volgens dit recept. Mijn beste baksel tot nu toe. Perfect gelukt al zeg ik het zelf! 

    Wat is jullie bron van eenvoudige maar toch superlekkere baksels?